مکان های تاریخی ساری

مکان های تاریخی ساری

عمارت فاضلی

عمارت فاضلی ساری یکی از جاذبه‌های گردشگری ایران به حساب می‌آید. این عمارت زیبا در محله آب انبار نو ساری واقع شده است. دارای دو عمارت مسکونی متعلق به دوره قاجار و پهلوی است. مجموعه بنای قدیمی فاضلی از نظر دارا بودن شیوه های تزیینی آجری در نمای داخلی حیاط . درب ها و پنجره ها و ویژگیهای معماری دارای ارزش تاریخی، هنری و فرهنگی شایان توجه می باشد. تزیینات بنا شامل آجر کاری (به صورت قواره بری) در کلیه دیوار های حیاط و نقوش سنتی ساخته شده به وسیله آجر درنمای ساختمان دوره قاجار می باشد

 

خانه (موزه) کلبادی

خانه کلبادی از یادگارهای دوران قاجار در ساری محسوب می‌شود. سبک معماری این خانه الهام گرفته شده از تکایای دوره قاجاریه است. خانه کلبادی شامل دو بخش بیرونی و اندرونی می‌شود و در ساخت آن به‌طور عمده از آجر، چوب و سفال استفاده شده است. بام خانه را نیز به‌طور کامل سفالپوش کرده‌‌‌اند.

مسجد جامع شاه عباسی

هدف اصلی شاه عباس، ایجاد تفریحگاهی در این مکان بود که باعث شود، اقوام و مذاهب مختلف به آنجا کوچ کنند. تمام قسمت‌های مسجد فرح آباد از آجر و ساروج ساخته شده و آجرها با آهک بندکشی شده است. اما طاق‌ها در چند نقطه فرو ریخته و قسمت‌های دیگر به جز گنبد در حال تخریب است. بناهای ضلع شمالی بیشتر به کاروانسرا شباهت دارد و احتمالا این قسمت محل استراحت مسافران نیز بوده است. نماهای صحن و سردر بنا کاشی کاری بوده و با توجه به نقشه‌های بنا، به نظر می‌رسد که گنبدخانه مسجد پوش دوم داشته که یا ساخت آن ناتمام مانده یا آنکه تخریب شده است.

خانه رمدانی‌ها

 خانه های تاریخی شهر ساری همچون خانه تاریخی رمدانی ها اغلب به دوره قاجاریه مربوط می شوند، زمانی که بسیاری از شاهزاده ها، صاحب منصبان، نظامی ها و درباریان این دوره برای تفریحات تابستانی و ییلاقات خود به این شهرها می آمدند. البته خیلی از این خانه ها هم مربوط به خوانین، اشراف و مالکین محلی منطقه بوده است. خانه رمدانی ساری که در این دوره ساخته شده از جمله آنها می باشد.

برج رسکت

برج رسکت از جاهی دیدنی ساری به شمار می‌آید و در روستایی با همین نام واقع شده است. این برج یکی از برج‌های مدور آجری بازمانده از قرن پنجم هجری قمری محسوب می‌شود و احتمالا مدفن یکی از افراد خاندان باوندیان بوده است. برج رسکت علاوه بر آثار معماری آن که در نوع خود قابل‌توجه هستند، دارای دو رشته کتیبه به خط کوفی گلزار و پهلوی ساسانی است که بر اهمیت آن بیش‌ازپیش می‌افزاید

حمام وزیری

این حمام که متعلق به اواخر دوره قاجار است در واقع بخشی از عمارت وسیع وزیری است. عمارتی که متعلق به یکی از خانواده های سرشناس ساروی بوده است اما به مرور زمان عمارت تخریب شده و تنها حمام آن پابرجا مانده است و به همین سبب حمام به حمام وزیری شهره می شود. عمارت وزیری هم به بازاری تبدیل شده است که امروزه با نام بازار والاتبار شناخته می شود. اما حمام عمارت که به شدت مورد آسیب قرار گرفته بود در نهایت در سال 1379 توسط سازمان میراث فرهنگی مورد بازسازی قرار می گیرد و در سال 1381 نیز در فهرست آثار ملی به ثبت می رسد و دربی از درون خانه موزه کلبادی برای دستیابی به این حمام تاریخی زیبا و شاخص تعبیه می شود. مصالح به کاررفته در ساخت این حمام به همراه معماری و ویژگی های ساختاری آن سبب شده تا این حمام به یکی از بناهای تاریخی ارزشمند شهر ساری تبدیل شود.