جاذبه های تاریخی استان تهران

جاذبه های تاریخی  استان تهران

کاخ گلستان

تاريخچه كاخ گلستان به زمان شاه عباس صفوي( 988 ه.ق ) بر مي گردد و بخشي از سفرنامه پيترو دلاواله(در سال 1028 ه.ق كه شهر تهران را با چنارستاني كه قصر سلطنتي را احاطه كرده بوده، توصيف نموده است/ سر آغازي بر ارگ سلطنتي) خود مويد اين نكته است، و در سلسله هاي بعد كم يا بيش نيز مورد توجه واقع شده تا اينكه در عهد كريمخان زند ما بين سالهاي 1173 تا 1180 ه.ق نيز اين مجموعه با ساخت ديوانخانه اي دچار تغييرات اساسي گرديده، ولي اهميت واقعي ارگ را مي توان به دوران آقا محمدخان قاجار نسبت داد. وي در اواخر دوران زنديه و پس از مرگ كريم خان( 1193 ه.ق ) از بحران داخلي ايران استفاده نموده، ايلات قاجار را از دشت گرگان كه مركز سكونت آنان بود به دامنه هاي جنوبي البرز يعني ولايات تهران و دامغان سوق داد و سعي كرد كه بتدريج راه خود را به طرف فارس يعني مركز حكومت و قدرت زنديه باز كند.) کاخ گلستان شامل مجموعه‌ای از بناهای تاریخی در استان تهران می‌شود که در زمان‌های مختلفی ساخته شده‌ است. این کاخ به‌لحاظ معماری و ارزش آثار هنری و تاریخی‌اش، یکی از مهم‌ترین بناهای تاریخی کشور به شمار می‌رود که در طول سال، شاهد حضور گردشگران داخلی و خارجی است. كاخ مذکور از بخش‌های مختلفی همچون ايوان تخت مرمر، تالار سلام، تالار آينه، تالار سفره‌خانه، خلوت كريمخانی، تالار برليان، عمارت بادگير، كاخ شمس العماره، تالار الماس و كاخ ابيض تشکیل می‌شود. ایوان تخت مرمر و خلوت کریمخانی متعلق به دوران کریمخان زند، قدیمی‌ترین بناهای مجموعه گلستان هستند.
مجموعه‌ فرهنگی و تاریخی گلستان به‌غیر از ساختمان‌های فوق که ذکر شد، از بخش‌های مختلفی نظیر کتاب‌خانه نسخ خطی، مرکز اسناد تصویری، مرکز اسناد خطی، دفتر فنی، امور بین‌الملل، کتابخانه چاپی، امور فرهنگی، امور معرفی، واحد کودک و نوجوان، واحد دفتر حقوقی تشکیل می‌شود.
جاهای دیدنی متعددی در اطراف کاخ گلستان وجود دارد که از آن جمله می‌توان به بازار تهران، قهوه‌خانه حاج علی درویش، سبزه میدان، خیابان ناصرخسرو، سرای روشن، کوچه مروی و دارالفنون اشاره کرد. مساحت کاخ گلستان
کاخ گلستان از معروف‌ترین دیدنی های پایتخت است که قدمت آن به دهه‌ها قبل از دوران قاجار برمی‌گردد و بیش از ۴۴۰ سال تاریخ را در خود جای داده است. در حال حاضر مساحت کاخ گلستان به ۴٫۵ هکتار می‌رسد که به‌اندازه یک‌دهم وسعت اولیه‌اش است؛ جایی که محل سکونت پادشاهانی همچون آقا محمدخان، فتحعلی شاه، ناصرالدین شاه، مظفرالدین شاه و احمدشاه قاجار بوده است.

کاخ-گلستان-مشهد

 

آدرس: تهران، خیابان پانزده خرداد، ضلع شمالی میدان ارگ، کاخ گلستان

موزه ابگینه

خیابان سی تیر تهران که اسمش هم حکایت از تاریخی بودنش دارد، قسمت زیادی از تکه‌های تاریخ پایتخت را به خود اختصاص داده. وارد خیابان که بشویم و چند قدم که جلوتر برویم، در سمت چپ، موزه آبگینه واقع شده. موزه‌ای که زمانی دفتر کار قوام‌السلطنه، سیاستمدار و نخست‌وزیر اواخر دوران قاجار و روزگار پهلوی، بوده و او بسیاری از تصمیم‌های مهم را در این خانه می‌گرفته.

پشت نرده های موزه آبگینه که بایستیم، خانه‌ای زیبا را می‌بینم که زیباییش چشممان را حسابی می‌گیرد. این موزه، محلی‌ست برای نمایش ظرف و ظروف سفالی و شیشه‌هایی که برخی از آنها از دوره قبل از اسلام باقی مانده‌اند.

 

آدرس موزه آبگینه: خیابان جمهوری، خیابان سی‌تیر، پلاک ۵۵، موزه آبگینه و سفالینه ایران

سردر باغ ملی

در انتهای خیابان سی تیر می‌رسیم به سردر باغ ملی. سردر باغ ملی که بین سال‌های ۱۳۰۱ تا ۱۳۰۴ و به دستور رضا شاه ساخته شده، در ضلع شمالی خیابان امام خمینی (سپه پیشین)، در شرق وزارت امور خارجه و غرب موزه پست و تلگراف قرار دارد. تا پیش از میدان آزادی، این سردرباغ ملی بوده که نماد پایتخت محسوب می‌شد. اما میدان آزادی که ساخته می‌شود، سر در باغ ملی هم کم کم جای کمتری را در عکس‌ها به خود اختصاص می‌دهد.

این سردر، در واقع دروازه ورودی به میدان مشق که از مناطق نظامی بوده به حساب می‌آمده. بعد از تبدیل زمین‌های میدان مشق به باغی همگانی یا همان پارک شهر، اسم میدان هم از مشق به سردرباغ ملی تغییر کرد و داخل محوطه‌اش هم ساختمان‌هایی مثل وزارت امورخارجه، موزه ایران باستان و موزه ملک ساخته شد.

آدرس سردر باغ ملی: خیابان امام خمینی، ورود از خیابان سی تیر و پشت هتل فردوسی امکان‌پذیر است.

کاخ سعدآباد

کاخ سعدآباد در یکی از پردارو‌درخت‌ترین و دل‌انگیزترین محله‌های تهران قرار گرفته؛ محل زعفرانیه. مجموعه سعدآباد، چهار دوره تاریخی قاجار، پهلوی اول و پهلوی دوم و معاصر را به خود دیده. سعدآباد در دوره قاجار ساخته شد و سکونت‌گاه تابستانی شاهان این دوره بود. البته که این علاقه بی‌دلیل هم نبود، چون سعدآباد خوش‌آب و هوا بود و هم سرسبز..

در کاخ سعدآباد موزه‌های متعددی قرار گرفته. از جمله موزه‌هایی که در زمان بازدید از سعدآباد از آن‌ها می‌توانید دیدن کنید شامل؛ کاخ موزه مآدرس کاخ سعدآباد: خیابان ولی‌عصر، خیابان شهید فلاحی (زعفرانیه)، انتهای خیابان شهید کمال طاهریلت (کاخ سفید)، موزه هنر ملل، موزه ظروف سلطنتی، موزه استاد فرشچیان، موزه برادران امیدوار، موزه پوشاک سلطنتی، موزه هنرهای زیبا، موزه نظامی، موزه آشپزخانه سلطنتی، موزه اتومبیل‌های سلطنتی، موزه سلاح‌های درباری، موزه آب، موزه آلبوم‌های سلطنتی و اسناد تاریخی سعد آباد، موزه استاد بهزاد و موزه خط و کتابت میرداماد هستند.

آدرس کاخ سعدآباد: خیابان ولی‌عصر، خیابان شهید فلاحی (زعفرانیه)، انتهای خیابان شهید کمال طاهری

 

 

کاخ نیاوران

نمی‌توان از بناهای تاریخی تهران حرفی به میان آورد و اشاره ای به کاخِ چشم‌نواز نیاوران نداشت. کاخ نیاوران محل زندگی آخرین شاه ایران بوده است. البته این کاخ، باغی بسیار زیبا را در دل خود قرار داده است. این ساختمان تنها ساختمان سلطنتی است که سقف آن به صورت «بازشو» طراحی شده است، اگرچه اکنون سقفِ باز شوی آن از کار افتاده و حرکت نمی‌کند. در کنار این کاخ بناهای تاریخی چون «کوشک احمد شاهی» و کاخ فوق العاده‌ی «صاحبقرانیه» نیز دیده می‌شود.

تئاتر شهر

اما به راستی مگر می‌شود صحبتی از بناهای تاریخی تهران کرد و تئاتر شهر را از یاد برد.. این بنای استوانه‌ای و سقف بسیار زیبایش را باید بی‌شک به عنوان یکی از اصلی‌ترین نشان‌های خیابان ولیعصر تهران بر شمرد. تئاتر شهر از پاتوق‌های اصلی هنردوستان تهرانی است و بسیار پر رفت و آمد است. پیشنهاد می کنیم اگر گذرتان به این مکان افتاد، کمی در اطراف ساختمان بمانید و از دست فروش های اطراف، چایی بخرید و از عظمت این بنای تاریخی لذت ببرید.

خانه‌ی شهید مدرس

بناهای تاریخی تهران، گاهی به دلیل اتفاقات تاریخی‌ای که درون آن در جریان بوده و گاه، به دلایل مختلف اجتماعی و سیاسی، مشهور می شوند. گاهی البته اسکان افراد مشهور، موجب شهرت بنا می‌‎شود. خانه شهید مدرس یکی از این خانه هاست. این خانه در محله عودلاجان از محلات حصار ناصری شهر تهران قرار دارد. خانه شهید مدرس قبلا در اختیار وزیر مختار فرانسه بوده است که بعدها به مدرس داده می شود تا در این خانه زندگی کند.